maanantai 1. heinäkuuta 2013

Värjäri värjäsi lankoja, pinkkiä ja punaista

Aina joskus iskee inspis. Yleensä aina silloin, kun on jotain kiireellisempää tehtävää (kuten kyh….), mutta inspistä pitää mahdollisuuksien mukaan seurata ;) Aikaisemmin olen värjännyt lankoja Kool aid –juomajauheilla, vaikka jauheissa onkin aika räikeitä värejä, värjääminen on helppoa ja siihen voi käyttää ihan samoja astioita kuin ruualaitossa.
Tällä kerralla Kool aid -juomajauheiden lisäksi kokeilussa oli sekä sipulinkuoret että Ashfordin happovärit. Ashfordin värit ovat jo sellaisia, että värjäyskattiloiden yms. välineiden täytyy olla sellaisia, ettei niitä enää käytä ruokien kanssa.

Sipulinkuorilanka
Tein kaksi samanlaista satsia värjäyslientä: keitin kattilassa 60g sipulinkuoria vedessä n. puolen tunnin ajan. Siivilöin ja annoin jäähtyä. Lisäsin kattilaan 100g lankaa kahtena vyyhtinä, lämmitin liemen varovaisesti 90 asteiseksi ja annoin olla n. tunnin. Keittolevy ei ollut kovin tarkka, joten liemi pääsi myös kiehahtamaan, mutta lanka ei onneksi suuttunut. Näissä lankana oli puhdas villalanka. Olen ostanut langat välikäden kautta, mutta muistaakseni lanka on Pirtin Kehräämön 2-säikeistä ohuehkoa lankaa (luonnonvalkoinen). Värjäämisen jälkeen annoin lankojen olla jäähtyneessä liemessä seuraavaan päivään ja huuhtelin.

Kool aid –langat
Netistä löytyy hyviä ohjeita mikrossa värjäämiseen, mutta itse tykkään kattiloista. Tällä kertaa tein yksiväristä lankaa ja osassa väri on tarkoituksella epätasaista. Käytin 2 pussia juomajauhetta ja 50 g lankaa. Joissakin väreissä tämä suhde olisi ihan liikaa (varsinkin oranssit värit), mutta halusin nyt tummempaa violettia ja punaista. Lämmitin kattilassa vettä melkein kiehuvaksi, lisäsin jauheet, lisäsin lankavyyhdin ja odotin, että lanka imaisee värin. Sen jälkeen huuhdoin vyyhdit puhtaalla vedellä. Lankoina oli varastoitua Novitan Tico ticoa (valkoinen). Väreinä Grape (violetti), Grape + Cherry (punainen), violehtihtava punainen (grape + jokin erilainen Grape).


Ashfordin happovärit
Pieni 10g väripurkki riittää kilon värjäämiseen, joten jos värjättävä erä on pienempi, pitää värin määrää katsoa. Värejä voi sekoittaa. Kokeilin Hot Pinkkiä pinkkiin lankaan, tein violettia yhdistämällä värit Hot pink ja Blue ja vihreää yhdistelmällä värit Teal ja Emerald. Väri liotetaan pieneen määrään lämmintä vettä, seokseen lisätään n. 1,5 desiä etikkaa (etikka kiinnittää värin lankaan). Kattilaan vettä, väri+etikka –seos sekä värjättävät langat, vettä aletaan kuumentaa, mutta seos ei saa kiehua (n. 90 astetta), sitten pidetään lämpöä yllä ja odotetaan, että lanka imaisee värin. Muuten meni hyvin, mutta Hot pink luovutti aika paljon väriä vyyhtiä huudellessa, joten saa nähdä miten lanka käyttäytyy. Lankana Tico ticoa sekä Lankakauppa Kujeelta kevään retriitissä ostettua sukkalankaa (75% villaa, 25% polyamidia). Ennen värjäystä liotin aina vyyhtejä vedessä n. puolituntia (samoin tein myös muissa värjäyksissä).

Nyt olisi sitten ihkulankaa ja neulesuunnitelmia, mutta ensin pitää kyhitellä…..


1 kommentti:

  1. mainostus: minun blogini on osoitteessa http://hosulinkahvipurkki.blogspot.fi/

    VastaaPoista